Hliva Buková sadba 270ml

Hliva je drevokazná huba, ktorej popularita stále rastie. Platia pre ňu všetky dietetické a liečivé vlastnosti popísané všeobecne u drevokazných húb. Hliva sa vyskytuje u nás v prírode, plodnice môžeme nájsť v októbri a novembri, menej v apríli. Z toho vyplýva, že ide o hubu pomerne chladnomilnú.

Hodnotenie produktu: Zatiaľ bez hodnotenia. Buďte prvý!

Vaše hodnotenie:

2,31 €

2,77 € s DPH

Dostupnosť: Vypredané

Skladové číslo: 035096

Zloženie: Hliva buková / pľúcna/
Kvalita: I. trieda
Balenie: v sáčku po 270 ml
EAN: 8590811598442

Intenzívnym spôsobom ju pestujeme na slame vo vreciach, extenzívne na pňoch listnatých drevín vonku. Pestovanie hlivy je pomerne jednoduché a zvládne ho takmer každý. Taktiež potreby na pestovanie sú pre väčšinu pestovateľov ľahko dostupné. Preto sa hliva teší veľkému záujmu amatérskych pestovateľov. Výnosy hlivy dosahujú 10 – 30% hmotnosti substrátu.

INTENZÍVNE PESTOVANIE HLIVY
Potreby na pestovanie:
Rezaná, alebo drvená pšeničná, žitná, repková slama, piliny, alebo drevná štiepka, PE (polyetylénové) vrecia, sadba hlivy ustricovitej.

Priestory pre pestovanie:
Miestnosť s teplotou od 8°C do 18°C (ideálne 13°C) pre hlivu ustricovitú, s rozptýleným svetlom (nie priame slnečné žiarenie), možnosťou udržovať vyššiu vlhkosť vzduchu (asi 75%) a vetrať (napr. pivnice s oknom, garáže, haly, bývalé stajne, maštale, šopy, severná strana budovy, pod stromami, kríkmi atď. ).

Príprava substrátu:
Používame piliny, alebo slamu kvalitnú, suchú, bez prítomnosti plesní. Slamu alebo piliny nasypeme do silného PE vreca, stlačíme ju a zalejeme horúcou vodou tak, aby bola všetka slama ponorená a vrece uzatvoríme špagátom. Vodu vo vreci necháme 12 hodín a potom urežeme spodné rohy a necháme vodu vytiecť. Pokiaľ nemáme vrece zo silného PE môžeme slamu spariť v nejakej nádobe, prípadne namočenú slamu môžeme spariť v hrnci na zemiaky. Preparenú slamu vysypeme na čistú fóliu a necháme vychladnúť na teplotu asi 25°C.

Očkovanie sadbou:
Sadbu vo vrecku tlakom ruky rozdrobíme.
Vychladnutú slamu premiešame so sadbou a všetko vrátime naspäť do vreca a stlačíme rukou, alebo slamu z vreca nevysypeme, ale urobíme v slame tri alebo viac rovnako od seba vzdialených vertikálnych otvorov od vrchu až po dno do ktorých nasypeme sadbu. Na vytvorenie otvorov môžeme použiť rovnú tyč, alebo rúrku, ktorú dôkladne očistíme. Potom vrece opäť uzavrieme špagátom. Jedným litrom sadby naočkujeme asi 25 kg mokrej slamy (substrátu) – t.j. asi dve vrecia o priemere 30 cm a výške 70 cm. Vrecia narežeme rezmi v dĺžke asi 1 - 2 cm a množstve 10 – 20 rezov na jednom vreci.

Rast podhubia:
Vrece s naočkovaným substrátom uložíme do miestnosti (v tejto fáze je jedno, či je v miestnosti svetlo alebo tma, nie je vhodné, aby na vrecia svietilo slnko) s teplotou okolo 22°C, nie viac ako 30°C, Podhubie prerastá substrátom najlepšie pri 27°C. Dobre spracovaný substrát pri optimálnej teplote je prerastený za 14 dní. Pri nižších teplotách prerastá dlhšie. Či je substrát prerastený poznáme podľa rovnomerne zbeleného povrchu. Ak sa vo vreci objaví iná pleseň, znamená to, že sme slamu zle ošetrili, prípadne nebola dodržaná dostatočná hygiena pri očkovaní.

Rast plodníc:
Cez otvory vo vreci začnú vyrastať plodnice. Plodnice rastú v trsoch a postupne v niekoľkých vlnách. V domácich podmienkach zberáme 3 – 6 úrody, ktoré v optimálnych podmienkach by mali prebehnúť za 3 – 6 mesiacov. Priestory dobre vetráme a vlhkosť vzduchu prípadne zvyšujeme kropením podlahy. Pokiaľ majú plodnice dlhé nožičky a malé klobúky znamená to nedostatok čerstvého vzduchu, prípadne svetla.

Zber plodníc:
Trsy plodníc zberáme vždy celé, bez ohľadu na to, že sú v trsoch malé plodničky. Zberáme vždy otočením trsu z vreca.

EXTENZÍVNE PESTOVANIE HLIVY
Extenzívne pestovanie hlivy je veľmi jednoduchý spôsob pestovania. Výhodou je dlhodobé plodenie, dekoratívnosť húb na záhrade a takmer bezprácna likvidácia kmeňov alebo pňov listnatých stromov. Nevýhodou je, že kultúra najviac plodí v dobe, keď rastú huby v prírode. Vonkajšie podmienky taktiež spôsobujú zníženú kvalitu plodníc.

Potreby k pestovaniu:
Čerstvo zrezané, zdravé kmene živých listnatých stromov (najlepšie orech, topoľ, vŕba alebo buk) prípadne pne týchto stromov. Sadba hlivy ustricovitej, polyetylénové vrece a parafín alebo štepársky vosk, štepárska páska, horúca voda od 80°C až po 100°C.

Miesto pestovania:
Vlhkejšie tienisté miesto v záhradke (nie je vhodné priame slnečné svetlo).

Príprava kmeňov:
Kmene narežeme na dĺžku 15 – 30 cm, kratšie kmene skorej prerastú podhubím, je však nutné ich osadiť do vlhkejších miest. Ak budeme očkovať zárezy alebo otvory doporučujeme dĺžku kmeňa okolo 50 cm a rýchlosť prerastania môžeme ovplyvniť vzdialenosťou otvorov alebo zárezov. Kmene používame s kôrou.
Očkovanie sadbou – Najvýhodnejšie je očkovať v letnom období.

Sadbou sa očkuje na rezných plochách pňov, prípadne do zárezov (kmeň narežeme pílou do 1/3 a striedavo z jednej aj druhej strany kmeňa) alebo otvorov o priemere 12 – 15 mm vyvŕtaných po obvode kmeňa. Do vyschnutého, starého alebo chorého dreva neočkujeme! Neočkujeme tiež do celkom čerstvo zrezaných stromov, s ktorých tečie miazga, pretože tá zabraňuje rastu mycélia. Pokiaľ očkujeme na rezných plochách na dno vreca nasypeme sadbu a na sadbu reznou plochou postavíme kmeň narezaný na kotúče a medzi každú reznú plochu dáme tenkú vrstvu sadby. Na hornú reznú plochu nasypeme sadbu a vrece uzavrieme. Kmene spojíme klinčekmi.

Prerastanie kmeňov podhubím:
Naočkované pne prekryjeme fóliou na udržanie vlhkosti a na fóliu nahádžeme zeminu, staré seno, alebo nejaký ľahko dostupný materiál ktorým zabránime prehriatiu pňa pri priamom slnečnom svetle.
Podhubie prerastá najlepšie pri teplote okolo 20 až 25°C.
Doba prerastania je 2 – 4 mesiace podľa vzdialenosti očkovacích miest a tvrdosti dreva.

Uloženie kmeňov k plodeniu:
Prerastené kmene vyberieme z vriec a zakopeme horizontálne (ležmo) do zeme tak, aby 2/3 boli v pôde a 1/3 nad povrchom. Vyberáme tienisté miesto s vlhkou pôdou. V mieste však nesmie byť vysoká hladina spodnej vody, pretože podhubie pod vodou v krátkom čase odumiera. Z prerastených pňov odstránime fóliu. V dobe sucha okolo kmeňov zalievame a pôdu udržujeme stále vlhkú.

Tvorba plodníc:
Takto pripravené kmene plodia na jar a na jeseň, niekedy i po výraznejšom ochladení v lete a pri miernom priebehu zimy. Prvý rok býva väčšinou úroda slabšia, najsilnejší je druhý a tretí rok, potom úrodnosť opäť klesá. Mäkké drevo plodí 3 - 6 rokov, tvrdé drevo 5 – 10 rokov. Potom môžeme rozložene kmene skompostovať.

Skladovanie plodníc:
Plodnice hlivy môžeme skladovať v chladničke pri teplote do + 4°C maximálne 5 dni. Plodnice ukladáme lupeňmi smerom hore.

Využitie plodníc:
Plodnice hlivy ustricovitej je možné použiť vo všetkých úpravách v akých sa huby všeobecne používajú. Klobúky môžeme smažiť ako prírodné alebo obaľované rezne, na drobno nakrájané pod mäso, na dusenie, do polievok, omáčok i fašírok.

Hliva ustricovitá je veľmi vhodná ku sterilizácii na kyslo so zeleninou a následne použiť do šalátov.

Vyskúšajte niektorý z našich receptov na www.hriby.eu

Upozornenie!

Výtrusy hlivy (spóry) môžu vo väčšom množstve v uzavretých menších priestoroch u niektorých ľudí vyvolať pri vdychovaní niektoré alergické prejavy, preto nenecháme nikdy plodnice prerásť a miestnosť vetráme. Väčšie množstvo spór vytvára hliva pľúcna.

Nový komentár

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Nová otázka k produktu

Kontrolný kód

i

* (Povinné)

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti
Naša webová stránka ukladá údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača) na identifikáciu vašej relácie a dosiahnutie základnej funkčnosti platformy, zážitku z prehliadania a zabezpečenia.
Môžeme ukladať údaje na vašom zariadení (súbory cookie a úložiská prehliadača), aby sme mohli poskytovať doplnkové funkcie, ktoré zlepšujú váš zážitok z prehliadania, ukladať niektoré z vašich preferencií bez toho, aby ste mali používateľský účet alebo bez prihlásenia, používať skripty a/alebo zdroje tretích strán, widgety atď.
Používanie analytických nástrojov nám umožňuje lepšie porozumieť potrebám našich návštevníkov a tomu, ako používajú našu stránku. Môžeme použiť nástroje prvej alebo tretej strany na sledovanie alebo zaznamenávanie vášho prehliadania našej webovej stránky, na analýzu nástrojov alebo komponentov, s ktorými ste interagovali alebo ste ich používali, zaznamenávanie udalostí konverzií a podobne.
Môžeme používať súbory cookie a nástroje tretích strán na zlepšenie ponuky produktov a/alebo služieb našej alebo našich partnerov, jej relevantnosti pre vás na základe produktov alebo stránok, ktoré ste navštívili na tejto webovej stránke alebo na iných webových stránkach.
Táto stránka je chránená programom reCAPTCHA a spoločnosťou Google. Platia Pravidlá ochrany osobných údajov a Zmluvné podmienky.

Zabudnuté heslo