Karminka je odroda jarnej cibule vytvárajúca podlhovasté, tupo zakončené cibule, je ideálna pre krájanie na kolečka. Šupka je karmínovo červená a dobre prilieha. Dužina je veľmi jemná, biela, pevná, s karmínovo červeným prefarbením medzi jednotlivými suknicami, výbornej pikantnej chuti. Odroda je strednr skladovatelná. Výnos a intenzita vyfarbenosti sú na svetovej úrovni. Vynikajúca šalátová cibuľa vhodná predovšetkým pre konzum v surovom stave. Pri spracovaní vyššími teplotami dochádza k nežiadúcej zmene farby.
Pestovanie cibule z priameho výsevu:
Pre pestovanie cibule sú najvhodnejšie stredne ťažké hlinitopiesočnaté pôdy v teplejších polohách. Zaraďujeme ju do druhej až tretej trate s dobrou zásobou živín, s pH minimálne 5,5. Vysievame čo najskôr na jar, aby semena mali dostatok vlahy, do riadkov 30 - 35 cm vzdialených, do hĺbky 2-3 cm. V riadku jednotíme podľa potreby na 4 - 5 cm. V priebehu vegetácie venujeme pozornosť kultivácii s cieľom udržať prevzdušnenú štruktúru pôdy. Závlaha je vhodná, ale iba do polovici júla. V uzavretých polohách a vo vlhkom období vyžaduje cibuľa od polovice júna ochranu fungicídmi proti plesni cibuľovej. Zberáme, keď je vňať polovice rastlín poľahnutá a cibule majú žltohnedú šupku. Dosušíme na záhonoch alebo na roštoch. Na 10 m2 priameho výsevu potrebujeme 4,5 - 5,5 g osiva. 1 g osiva obsahuje 150 - 250 semien
Nový komentár